Raspberry Pi

Raspberry Pi är en dator som ryms i handen men är kraftfull nog att användas som en surfdator mediaspelare eller som en server.  Raspberry Pi. Raspberry Pi Foundation grundades redan 2009 med syftet att främja skolors undervisning i ämnet datavetenskap. De släppte den första datorn 29 februari 2012.

Alla modeller av Raspberry Pi är en komplett dator men den kan inte mäta sig med de mest avancerade datorerna, varken i fråga om prestanda eller expansionsmöjligheter. Raspberry Pi kan användas som en liten och billig kontorsdator. Alternativ för operativsystem är heller inte optimerade för kontorsarbete utan för andra applikationer 

  • Raspberry Pi Modell A, Modell A+, Modell B, Modell B+
  • Raspberry Pi 2 Modell B.
  • Raspberry Pi 3 Modell B.
  • Raspberry Pi 3 Modell B+
  • Raspberry Pi 4 Modell B.
  • Raspberry Pi Zero.
  • Raspberry Pi Zero W (802.11n Wireless LAN och Bluetooth 4.0)
Raspberry Pi 4

Operativsystem

Noobs
En bra start är Noobs som är ett program som gör det lätt att installera operativsystem på SD-kort. Det finns många återförsäljare som säljer också SD-kort med Noobs för installerat på.

Raspbian
Raspbian är en Linux-version som bygger på operativsystemet Debian och har utvecklats av och för Raspberry Pi. Det ger en bra introduktion till enkortsdatorn och flera gratisverktyg för att lära sig programmering följer med i paketet – dessutom får du specialbyggda Minecraft Pi med på köpet!

Ubuntu Mate
Om man i första hand ska använda Raspberry Pi som en nedbantad hemdator är Ubuntu Mate ett bra alternativen. Det är lätt att komma igång med, ser mycket mer välputsat ut än Raspbian och presterar bra på plattformen. Den enda nackdelen är att Mate inte har stöd för den inbyggda Bluetooth-kopplingen i Raspberry Pi 3, men det ska komma inom kort.

OSMC och Rasplex
Om man vill använda Raspberry Pi som en streamingbox till tv:n är OSMC och Rasplex de två mest populära alternativen. OSMC bygger på mediaspelaren Kodi, det som tidigare var Xbox Media Center, medan Rasplex använder sig av mediaspelaren Plex.