Dator Historia

Datorns utveckling

De första generationens datorer utvecklades inte av företag utan av nationer. De krigförande länderna under andra världskriget tog fram föregångare till dagens datorer. De gjorde detta för att kunna lösa fiendes kodsystem. En av dem var den första helautomatiska, binära och programmerbara elektromekaniska datorn Z3 1941 som vägde 1000kg och utvecklades av tysken Konrad Zuse. I USA tog man fram elektroniska datorer med elektronrör i stället för elektromekaniska reläer.

Zuse Z3

ENIAC byggdes 1947 och var en dator med radiorör som konstruerades för att räkna ut projektilbanor. Den tog upp en golvyta på 200m² och vägde ca 30 ton. Sverige var den 4:e nationen i världen att färdigställa den elektromekaniska relädatorn BARK (Binär Aritmetisk Relä Kalkylator)1950.

Tekn. dr Conny Palm framför den av honom konstruerade matematikmaskinen Bark, några månader före hans död 1951.

Den andra generationens bytte man ut elektronikrören mot transistorer. Det var en grupp forskare vid Bells telelaboratorier 1947 som upptäckte att en liten bit av halvledarmaterialet geranium kunde uppnå samma effekt som ett radiorör.

När fler transistorer monterades på integrerade kretsar ledde det fram till 1960 talets minidatorer. De var billigare en stordatorerna och därför kunde fler branscher och medelstora företag datoriseras. Man arbetade mest med terminaler som var anslutna till en central dator på 1970 talet.

Utvecklingen av halvledartekniken ledde till den första mikroprocessorn 1971. Det gjorde att datorerna blev så små att de kunde placeras på ett skrivbord och lanserades för mindre företag och privatpersoner. Dessa datorer hade lågt anseende inom näringslivet men det ändrade sig 1981. IBM lanserade då sin första PC och kort därefter började andra tillverkare att erbjuda IBM-kompatibla Pc-datorer. Detta blev starten för en utveckling som pågår ännu idag.

Datormagazin Retro
DatorMagazin var tidningen många av oss växte upp med. Här finns nästan alla gamla nummer 1986-1995 att läsa, helt gratis!

Creative Commons-licens
Bilder är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.